آشنایی با HACCP
مشاوره برای پیاده سازی و اخذ گواهینامه HACCP
شرکت مهندسی آلپ از معتبر ترین و خوشنام ترین شرکت های مشاور در زمینه پیاده سازی استاندارد HACCP در صنایع مختلف می باشد.
ما آماده ارائه مشاوره جهت اجرای HACCP در شرکت ها، سالن های غذا خوری، آشپزخانه هتلها و بیمارستانها در اسرع وقت و با کیفیت عالی می باشیم.
HACCP چیست؟
نشان HACCP روی بسته بندی مواد غذایی بسیار دیده می شود اما نشان HACCP به چه معنی می باشد؟ و HACCP چیست؟
HACCP یک سرواژه از HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) می باشد که معنی آن تجزیه تحلیل خطر و کنترل نقطه بحرانی می باشد.
HACCP استاندارد نیست بلکه یک آیین کاری است که جهت اطمینان از سلامت مواد غذائی اولین بار در پروژه اعزام انسان به فضا در دهه ۶۰ میلادی توسط NASA به کار گرفته شد.
سپس استفاده از آن در صنایع غذائی عمومیت یافت این آیین کار با استفاده از اصولی مانند GMP ، GHP تولید بهداشتی مواد غذائی را تضمین می کند.
مزایای پیاده سازی و گرفتن گواهینامه HACCP
از مزایای HACCP میتوان به:
– HACCP قابلیت اجرا در کل زنجیره مواد غذائی دارد
– تأکید و توجه خاص HACCP به سلامت محصول
-ایجاد فرصت تجاری بین کشورها با گرفتن گواهینامه HACCP
-پیاده سازی HACCP ایجاد روش مناسب ثبت و بایگانی برای کنترل فرایند می نماید.
-افزایش اعتماد به سلامت محصول با داشتن گواهینامه HACCP
– صرفه جوئی در کار ، سرمایه و جلوگیری از برگشت محصول با اجرای HACCP
– گواهینامه HACCP ایجاد مزیت رقابتی نسبت به رقبا می نماید
– تخصصی بودن استاندارد HACCP در صنایع غذایی و داروئی
باید توجه داشت که HACCP در واقع یک استاندارد جهانی نمی باشد ولی اصول آن توسط ادارات استاندارد بسیاری از کشورهای جهان با اندک تغییراتی به رسمیت شناخته شده برای مثال بوسیله FDA آمریکا یا اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و یا استاندارد انگلستان اشاره نمود.
روش پیاده سازی و گرفتن گواهینامه HACCP
آیین کار HACCP دارای هفت گام اساسی می باشد اما قبل از آن این آیین کار به کار تیمی و تخصصی توجه ویژه ای داشته و سعی به مستند سازی امور دارد مانند سایر استانداردهای مدیریتی شرکتی که مایل به پیاده سازی استاندارد HACCP می باشد بهتر است از یک مشاور کارآزموده سیستم مدیریت کیفیت و سلامت مواد غذایی HACCP مانند شرکت مهندسی آلپ استفاده کند.
پس از آن گام های ذیل را بردارد:
• گام اول HACCP : تجزیه و تحلیل خطر برای شناسایی خطرات بالقوه ای که ممکن است در فرآیند تولید مواد غذایی اتفاق بیفتد
• گام دوم HACCP : شناسایی نقاط کنترل بحرانی (CCPs) – نقاطی را که در آن خطرات بالقوه رخ می دهد
• گام سوم HACCP : محدودیت های مهمی را برای اقدامات پیشگیرانه مرتبط با هر یک از CCP ها ایجاد کنید . یک حد بحرانی یک معیار است که باید برای هر یک از طرفین CCP انجام شود ، محدودیت های حیاتی ممکن است منعکس کننده مقررات مربوطه FSIS و FDA باشد.
• گام جهارم HACCP :ایجاد الزامات نظارت CCP برای اطمینان از اینکه هر CCP در حد خود قرار دارد. نظارت ممکن است به مواد یا دستگاه ها برای اندازه گیری یا در غیر اینصورت بررسی روند در CCPs باشد.
• گام پنجم HACCP :اقدامات اصلاحی در صورت بروز نظارت بر یک CCP مشخص شده در محدوده های ثابت وجود ندارد. در صورتی که مشکلی رخ دهد، اقدامات اصلاحی باید صورت گیرد تا اطمینان حاصل شود که هیچ عواقبی برای بهداشت عمومی وجود ندارد.
• گام ششم HACCP :روشهای ثبت موثر را در سند HACCP ایجاد کنید. اسناد باید مستندات نظارت CCP، فعالیت های تأیید شده و سوابق انحراف از اصول اصلی را مستند کند.
• گام هفتم HACCP : ایجاد مراحل برای تأیید اینکه سیستم HACCP به درستی کار می کند. روش های تایید ممکن است شامل بررسی برنامه HACCP، پرونده های CCP، محدودیت های بحرانی و همچنین انجام نمونه برداری از میکروب ها باشد. تجزیه و تحلیل خطر برای شناسایی خطرات بالقوه ای که ممکن است در فرآیند تولید مواد غذایی اتفاق بیفتد
هزینه و مدت زمان پیاده سازی برای گرفتن گواهینامه HACCP
هزینه پیاده سازی و گرفتن گواهینامه HACCP بستگی به وضعیت فضای شرکت و رعایت الزامات قانونی دارد و مانند سایر استاندارد های مدیریتی از سه دسته هزینه تشکیل شده که شامل
هزینه مشاوره HACCP
هزینه پیاده سازی و مناسب سازی محیط و رعایت الزامات GMP
هزینه صدور گواهینامه می باشد.
هزینه مشاوره HACCP بستگی به تعداد محصولات، فرآیند های تولید و مواد اولیه دارد.